Sindikat Zastave: Višečasovni razgovori sa ministrom bez rezultata

Višečasovni razgovori predstavnika Samostalnog sindikata i Štrajkačkog odbora "Zastava oružje" sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i njegovim saradnicima u Beogradu "nisu doveli do rezultata" u ispunjenju zahteva radnika i smirivanja naraslih tenzija, naveo je Sindikat.

Kako je naveo sindikat u saopštenju, stav Ministarstva odbrane da se kragujevačka fabrika neće izuzimati iz postupka privatizacije i da će se prodaja kapitala nastaviti utvrđenom dinamikom. Rečeno je da radnici fabrike Zastava oružje neće biti izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto, ali da bi to moglo da se dogodi tek počekom naredne godine. 

Iz Ministarstva odbrane su ponudili isplatu bonusa od 10.000 dinara do kraja ovog meseca. 

Predsednik sindikata "Zastava oružje" Dragan Ilić, rekao je agenciji Beta da je u ministarstvu rečeno da se o smeni direktora Zastava oružje "neće razgovarati", ali da su najavili da će se analizirati poslovni rezultati kako bi se sagledale eventualne posledice štetnog upravljanja i rukovođenja fabrikom. 

Ilić je kazao i da su iz Ministarstva poručili da će uskoro inspekcija rada ući u fabriku i utvrditi kritične tačke gde je najviše ugroženo zdravlje radnika. Štrajk oružara se nastavlja danas i u drugoj i trećoj smeni, a na večerašnjem sastanku Štrajkačkog odbora biće utvrđene dalje aktivnosti sindikata i radnika. 

Rukovodstvo fabrike je ranije danas optužilo sindikat i Štrajkački odbor da vrši "veliki pritisak na zaposlene, ali da se veliki broj radnika opredelio za rad".

Rukovodstvo je u saopštenju navelo da je juče, prvog dana štrajka, u prvoj smeni  štrajkovalo 53,7 odsto zaposlenih od 1.700, dok je u drugoj smeni svih 150 radnika radilo osim za vreme "direktnog pritiska od strane Štrajkačkog odbora". 


U rukovodstvu tvrde da je juče u trećoj smeni na specijalnim procesima radilo svih 30-tak prisutnih radnika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • despot

    Rukovodstvo fabrike je ranije danas optužilo sindikat i Štrajkački odbor da vrši "veliki pritisak na zaposlene, ali da se veliki broj radnika opredelio za rad". Pa valjda su radnici sindikat a ne samo predsednik i clanovi IO sindikata. Ili rukovodstvo misli da je obrnuto kao kad je Aleksandar Vucic u pitanju.