Foto: Pixabay

Sindikati i dalje nezadovoljni agencijskim zapošljavanjem

Foto: Pixabay
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) dostavio je poslaničkim grupama u Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju u kojima se, između ostalog, traži da se broj radnika angažovanih preko agencija ograniči na 10% od ukupno zaposlenih.

Kako su predstavnici SSSS naveli za dnevne listove Politiku i Danas, na taj način bi se sprečile "potencijalne zloupotrebe”, što bi se odnosilo i u slučajevima firmi koje imaju manje od 50 zaposlenih. 

Pored toga, sindikalci traže i da se uvede solidarna i podjednaka materijalna odgovornost kompanije i agencije koja ustupa zaposlene, kao i povećanje kazni u slučaju kršenja zakona.

Jedna od novina u zakonu o agencijskom zapošljavanju jeste ukidanje obaveze preduzeća da nakon dve godine agencijskog angažovanja radnika zaposli na neodređeno vreme, kao i predlog da se omogući ustupanje stalno zaposlenih u agenciji.  

Zahtev sindikata da se prekršajne kazne predviđene ovim zakonom izjednače sa onima iz Zakona o radu nije usvojena, ali jeste stavka po kojoj će radnicima preko agencija biti dozvoljeno sindikalno organizovanje.

U Srbiji dozvolu Ministarstva za rad trenutno ima 118 agencija za zapošljavanje, koje upošljavaju između 80 i 100 hiljada ljudi, oko 5% celokupne radne snage.

PROČITAJTE JOŠ: 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara