Foto: Nova ekonomija

Sindikati nisu oduševljeni „agencijskim zapošljavanjem“

Foto: Nova ekonomija
 U nacrtu Zakona o agencijskom zapošljavanju nema garancija da kompanije u Srbiji neće celokupnu radnu snagu iznajmljivati bez ograničnja  od agencija koje ih zapošljavaju na neodređeno vreme, kaže za Novosti Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost".

Prva verzija nacrta tog zakona (koji je trebalo da bude usaglašen do kraja aprila, ali je vraćen na doradu) podrazumeva da firme od agencije mogu da iznajme na lizing najviše deset odsto od ukupnog broja zaposlenih, a samo u izuzetnim slučajevima 30 odsto.

Kako se navodi u Novostima, otpor sindikalcima pružaju moćnici koji nisu iz Socijalnoekonomskog saveta i koji pritisak vrše preko Ministarstva za rad i Vlade, dok sindikati i Unija poslodavaca „sede na sporednom koloseku", objašnjava Stojiljković.

PROČITAJTE JOŠ:

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, misli da je učešće sindikata u radnoj grupi za izradu ovog propisa farsa, jer se kasnije tekst preradi i nakon predloženih rešenja, kao što je to bio slučaj sa Zakonom o radu.

On kaže za Novosti da su sindikati za sada stopirali usvajanje takvog nacrta, ali da pritisak dolazi od stranih kompanija, NALED-a, Američke privredne komore i Saveta Stranih investitora, koji misli da će se na kraju preko skupštinske većine usvojiti tekst koji sindikati nisu ni videli.

Mihajlović navodi da su sindikati donošenjem zakona o agencijskom zapošljavanju hteli da se uvede red u sadašnje stanje i da se suzbije rad na crno, a ovako će se na kraju samo to ozakoniti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara