Skoro 800 miliona evra stranih investicija u prvom tromesečju 2019.

Priliv stranih investicija u Srbiju u prva tri meseca 2019. godine iznosio je skoro 800 miliona evra, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije.

„Iako postoje ocene da se globalni tokovi stranih direktnih investicija usporavaju, neto priliv SDI u Srbiju bio je relativno visok," navodi se u izveštaju NBS o inflaciji, objavljenom u maju.

Oko dve trećine priliva u prvom kvartalu 2019. čine ulaganja iz evropskih zemalja, dok su ulaganja azijskih zemalja činila oko 10 odsto stranih direktnih investicija.

PROČITAJTE JOŠ:

NBS objavila listu sistemski značajnih banaka

NBS je procentualno predstavila iznose ulaganja po sektorima, navodeći da su najveći iznosi bili uloženi u saobraćaj (24 odsto), prerađivačku industriju (22 odsto), trgovinu (18 odsto) i građevinarstvo (10 odsto).

Priliv je ostvaren i po osnovu finansijskih kredita, zbog rasta zaduženja preduzeća i države od skoro 196, odnosno 192 miliona evra. 

Sa druge strane, banke su se kod inostranih poverilaca razdužile za 271,6 miliona evra neto, i to pretežno po osnovu kratkoročnih kredita, dok su obaveze same NBS smanjene za 4,1 milion evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara