Sledeće nedelje novo popuštanje mera

Foto: Pixabay

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se drugi talas epidemije virusa korona očekuje krajem godine, piše portal 021.rs.

On je dodao da će u međuvremenu biti sporadičnih slučajeva pri čemu bi "bilo idealno" da broj novih infekcija na dnevnom nivou padne ispod deset.

Tiodorović je izjavio da prvi talas epidemije još traje i da smanjenje broja obolelih na manje od 10 dnevno neće biti lako ostvarivo.

On je trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji ocenio boljom nego nego u prvim mesecima epidemije jer je manje ljudi na bolničkom lečenju i smanjuje se broj onih na respiratorima a otpuštenih pacijenata je više nego primljenih.

"Međutim, još nismo spali ispod 100, zato je veoma problematično dati neku preciznu ocenu. Moram da skrenem pažnju ljudima koji će se vratiti sa godišnjih odmora, koji se vraćaju s mora, jezera, planina, banja, jer postavlja se pitanje jesu li se svi oni, kao i oni koje su sretali tamo, pridržavali mera", rekao je Tiodorović za Blic.

Tiodorović je najavio da će Vladin Krizni štab, čiji je i on član, u cilju popuštanja mera uvedenih zbog epidemije "najverovatnije u toku sledeće nedelje odlučivati i o sportu".

"Moram da kažem da je to više u većim, nego u manjim gradovima i varošima, moj utisak je da ipak tu postoji i pad odgovornosti i discipline prema nošenju maski, čak i u samim gradovima", rekao je on za TV N1.

On je dodao da sve inspekcije u svom domenu moraju da nastave da rade kao da je i dalje vrhunac epidemije, iako je, kako je dodao, očigledno da je u toku pad broja obolelih.

Poslednji zvanični objavljeni podaci su da je ukupan broj preminulih od korone u Srbiji od početka marta 695, dok je od Covid-10 obolelo ukupno 30.548 ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.