Ilustracija FOTO: peta.org.uk

"Sloboda za životinje" i Zelena stranka: Zabrana uzgoja krznašica da ostane na snazi

Ilustracija FOTO: peta.org.uk

Ukidanje zabrane na uzgajanje životinja radi proizvodnje krzna nije u interesu građana Srbije, rekao je Goran Čabradi iz Zelene stranke. Zabrana je neophodna iz etičkih, ekoloskih, ali i ekonomskih razloga - ona treba da ostane na snazi i nema velikih argumenta za njeno brisanje, ocenila je Jelena Stevanović iz udruženja "Sloboda za životinje".

Srbija je 2009. dobila Zakon o dobrobiti životinja koji prati evropsko zakonodavstvo. Taj zakon predviđa da se u Srbiji od 1. januara 2019. godine više neće uzgajati životinje radi proizvodnje krzna.

Svima koji su se bavili ovom delatnošću ostavljen je rok od deset godina da svoju delatnost zamene nekom drugom. Samo nekoliko meseci pre nego što zabrana treba da stupi na snagu, Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije doneo je zaključak da tu zabranu treba ukinuti.

Zelena stranka je, zajedno sa 45 organizacija civilnog društva, uputila zvanični apel predsednici Vlade Ani Brnabić, u kojem navode da iza odluke skupštinskog odbora stoje nečiji lični interesi, ali i da se takvom odlukom Srbija udaljava od evropske dobre prakse.

Čabradi je u Novom danu rekao da ima indicija da se to radi iz ličnih interesa, jer, kaže, ako neko vodi važan skupštinski odbor, pretpostavka je da će sve strane saslušati, a pošto se to nije desilo, već se javlja sumnja šta je tu motiv.

"Postoji sumnja da se to radi radi nečijeg interesa. Stiče se utisak da se forsira jedna strana priče i zarad nekoliko kompanija sprema ukidanje zakona koji postoji već 10 godina", dodao je on.

Kako je naveo, ponašanje učesnika u tome kaže da to nije u interesu građana Srbije.

"Zabrana uzgoja krznašica je evropski trend. Opredeljenje ove zemlje je da ide ka Evropi, da budemo civilizovana zemlja. Danas nije in da nosite bunde, podstiče se proizvodnja veštačkog krzna", kazao je.

Čabradi je rekao da očekuje da reaguje premijerka jer je interes Srbije da ta zabrana ne bude ukinuta, i dodao da će od predsednice parlamenta tražiti da Marijan Rističević bude povučen sa mesta predsednika Odbora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara