FOTO: Pixabay

"Sloga": U Srbiji najugroženija radna i ekonomska prava

FOTO: Pixabay
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava da su u Srbiji najugroženija radna i ekonomska prava.

Kako je navedeno, iako u prvom članu deklaracije o ljudskim pravima piše da se "sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima", u Srbiji se taj član krši kada su u pitanju pravo na rad i pravičnu zaradu, humane uslove rada, kao i pravo na radno-pravnu zaštitu koja je zagarantovana i Ustavom kao najvišim aktom države.

"Ono šta itekako brine je nemoć zaposlenih da preko nadležnih državnih institucija, inspekcije rada i sudova na zakonom propisan način ostvare povrede iz radno-pravnih odnosa", ističu iz sindikata.

Sloga tvrdi i da je radno sposobno stanovništvo Srbije medju najsiromašnijim građanima u Evropi i regionu i da realnost o broju nezaposlenih i prosečnoj zaradi ne odgovaraju državnoj statistici koja je isključivo u službi političke propaganda vladajuće većine, a ne realnosti kojoj smo izloženi.

Kako su istakli, o realnosti svedoče male zarade i penzije, cene u prodavnicama i na pijacama, naknade i režije državi u vidu poreza, taksi i akciza, odnosno realan život, a ne fingirana statistika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara