Slovačka policija: Srpski radnici prekršili zakon o boravku stranaca

Radnici iz Srbije privedeni zbog nelegalnog rada u slovačkom gradu Šala prekršili su zakon o boravku jer su u poslednjih šest meseci boravili u Slovačkoj ili šengenskom prostoru duže od 90 dana, saopštila je danas slovačka policija.

"U utorak, 17. oktobra, policajci iz direkcije Granične i policije za strance u Bratislavi intervenisali su u preduzeću u Šali. U centru za strance u Medvedovu završilo je 27 Ukrajinaca, 23 Srba, osam Makedonaca i četiri državljanina Bosne i Hercegovine", rekao je portparol slovačke policije Mihal Slivka.

Privedeni su zato što su prekršili Zakon o boravku stranaca jer su u poslednjih pola godine u Slovačkoj bez dozvole za boravak boravili duže od 90 dana.

"Svima koji su privedeni već je izrečena administrativna mera proterivanja i zabranjen im je ulazak u šengenski prostor. Jednom Srbinu na tri godine zato što je boravio u šengenskom prostoru još od kraja septembra 2014, a ostalima na godinu dana", kazao je Slivka.

Iz cele grupe u centru za strance u Medvedovu ostala su dvojica Srba zato što nisu imali pasoš i biće deportovani čim im ambasada Srbije izda putni list. Ostali su pušteni i moraju u roku od sedam dana da napuste Slovačku, saopštila je slovačka policija.

Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima radne dozvole i regulisan boravak, dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka.

Slovačka Inspekcija rada i policija pokrenule su u februaru učestalije kontrole preduzeća za koje se zna da zapošljavaju radnike iz trećih zemalja, van Evropske unije, nakon skandala sa neljudskim uslovima i prevarama agencija koje su dovodile srpske radnike u fabriku Samsung u Slovačkoj.

"Prošle godine sprovedeno je 26.000 kontrola ciljanih na nelegalni rad. Vecina kršenja zakona, negde cak 90 odsto, odvijalo se tamo gde su posredovale agencije", rekao je tada slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter i naglasio da je za Slovačku važno da "gastarbajteri" dodju da rade legalno i u skladu sa slovackim Zakonom o radu i boravku stranaca.

Rihter je objasnio da zakon krše i preduzeća, tako što srpsko preduzeće sklopi sa slovačkim ugovor o uslugama za montažne radove a radnike pošalje da rade za trakom i u proizvodnji, a menjaju ih svakih 90 dana umesto da im regulišu boravak.

Slovački ministar rada upozorio je da u Slovačkoj možda boravi stotine Srba dovedenih da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije i bilo ih je najviše medju svim strancima.

Slovačka policija uhapsila je u Šali zbog nelegalnog rada i boravka u Slovačkoj 62 osobe. Radi se o 27 državljana Ukrajine, 23 Srbije, osmoro Makedonaca i i četiri državljana Bosne i Hercegovine. Prema informacijama RTVS-a, svi su radili nelegalno za agenciju "Šin Heung Presižen Slovakija” koja dostavlja rezervne delove preduzećima Samsung, Soni, JVC, LG i Tošiba.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara