Adam Moreira (AEMoreira042281)

Slovenačka Adrija Ervejz prijavila Srbiju zbog dodele subvencija Er Srbiji

Adam Moreira (AEMoreira042281)

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejs (Adria Airways) pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio kompaniji Er Srbiji, objavio je Insajder.

"Adrija Ervejs je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila Er Srbiji i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu", rekao je za Insajder.net advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO NAS KOŠTA ER SRBIJA?

PROPALI, AL IM JOŠ NIJE JAVLJENO

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć Er Srbiji protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Shodno tome, Adrija Ervejs je u vezi s državnom pomoći Er Srbiji pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU", navodi Gajin za Insajder.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • KRALJ PETAR KREŠIMIR IV

    Slovenci su u pravu.Srbiju vežu isti uvjeti poslovanja kao i Sloveniju. Znači da niti jedna država nesmije direktno sufinancirati poslovanje firmi u svojem vlasništvu. Ali ti oćito ne razumiješ te stvari

  • vucica

    Slovenci bi da oni upravljaju srpskim kompanijama i kupe kajmak a Srbiji surutku, kao sto su cinili u SFRJ. E pa nema vise, sad imate svoju drzavu, vodite svoju politiku sta vas boli uvo u sta Srbija ulaze i koliko?