FOTO: Pixabay

Slovenci traže radnike u Srbiji: bliže se sajmovi zapošljavanja

FOTO: Pixabay

Zavod za zapošljavanje Slovenije organizovaće dva sajma zapošljavanja u Srbiji 19. i 26. septembra na kojima će približno 30 slovenačkih poslodavaca tražiti radnike za rad u toj zemlji, saopštili su organizatori.

„Sajam zapošljavanja će biti mogućnost da se susretnu poslodavci iz Slovenije i oni koji traže posao iz Srbije i na taj način se direktno povežu", navodi se u saopštenju. 

Preduzeća koja učestvuju pri Zavodu ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, dodaje se.

Na sajmovima će učestvovati približno 30 slovenačkih poslodavaca, uključujući kompanije Krka d.d., Lek d.d., UKC Ljubljana, Revoz d.d., koncern Kolektor, Spar Slovenija d.o.o., Poslovni sistem Mercator d.d. i drugi. 

Sajam u Beogradu biće organizovan 19. septembra u Sava centru od 12 do 20 časova. Sajam u Nišu održaće se 26. septembra u Sportskom centru Čair od 12 do 20. 

Detaljnije informacije o izlagačima koji učestvuju na raspolaganju su na internet stranici www.posaousloveniji.rs.

Prošle godine slovenački Zavod za zapošljavanje izdao je više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima. Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. 

Državljani Srbije su se u prošloj godini u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari, dodaje se u saopštenju. 

Na sajmovima u Beogradu i Nišu će biti prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, od kojih će zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji je počeo da se sprovodi početkom meseca. 

Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji. Tokom sajma u Beogradu, ova predavanja biće održana od 13, 15 i 17 časova u sali Japanski salon u Sava centru.

Postupak izbora radnika će početi na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji.

Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenački poslodavac, koji će takođe pokriti troškove postupka izdavanja dozvole. Radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno. 

Ugovor o zaposlenju će morati da bude zaključen najmanje na godinu dana, a poslodavac se može odlučiti i za najviše tromesečni probni rad. Prvu godinu radnik mora biti zaposlen kod poslodavca za koga je dobio radnu dozvolu, a po isteku jednogodišnjeg zaposlenja, radnik će imati slobodan pristup tržištu rada, što znači da će moći da se zaposli kod drugih poslodavaca, ali će novo zaposlenje u Sloveniji morati da potraži u roku od 30 dana, odnosno do isteka perioda u kome će imati pravo na novčanu naknadu za nezaposlenost. U suprotnom, biće započet postupak vraćanja radnika u Srbiju. 

Pored radne dozvole, radnik mora u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u matičnoj državi odnosno u upravnoj jedinici u Sloveniji dobiti još jedinstvenu boravišnu dozvolu i dozvolu za rad. Dozvola, izdata prema Sporazumu, važi za saglasnost Zavoda za izdavanja jedinstvene dozvole.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara