Pržena hrana izvor loših masti FOTO: Pexels

Slovenija stavila tačku na masne krompiriće

Pržena hrana izvor loših masti FOTO: Pexels

 Slovenija je polovinom marta donela propise koja regulišu maksimalno dozvoljeni nivo trans masti u prehrambenim proizvodima.  

Trans masti spadaju u skup „loših"masti koje su se pokazale štetnima za ljudsko zdravlje, naročito za srce i krvne sudove. Najveći izvor trans masti su biljna ulja koja se koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda! 

Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira i margarinima. 

Početkom aprila će se završiti jednogodišnji tranzicioni period koji će omogućiti trgovcima da rasprodaju zalihe proizvoda, a prehrambeni proizvodi sa visokim sadržajem trans masti više neće moći da se prodaju, objavio je pravni portal Seelegal.

Maksimalni nivo trans masti dozvoljen Pravilima za prodaju će biti 2 g na 100 g ukupnog sadržaja masti. Ovo se odnosi na biljna ulja, masti i masne emulzije i sve prehrambene proizvode koji sadrže takva ulja, masti i emulzije masti. Međutim, granica se ne odnosi na životinjska ulja i masti ili na one namirnice u kojima se trans masti pojavljuju kao sastavni deo i kao rezultat njihovog prirodnog prisustva u životinjskim uljima i mastima. 

PROČITAJTE JOŠ: ŠKOLA U SRBIJI U KOJOJ SE ITALIJANSKI UČI UZ PICU

Pravila ograničavaju sadržaj trans masti u svim namirnicama, bez obzira na zemlju porekla. Ograničenja se odnose i na obroke u restoranima i prehrambene proizvode koji se prodaju u poslastičarnicama, pekarama i drugim ugostiteljskim objektima.

Smanjenje trans masti u ishrani je strateški cilj Slovenačkog nacionalnog programa za ishranu i fizičku aktivnost za zdravlje 2015-2025. 

U slučaju neusklađenosti sa Pravilima, hrana i sirovine će biti povučeni sa prodaje. Kazne za pravna lica kreću se od 2.000 eura.


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara