Slovenija u američkoj anti-Huawei koaliciji

Pixabay

Sjedinjene Američke Države i Slovenija potpisale su u četvrtak sporazum o bezbednosti 5G mreže - poslednji u nizu sporazuma između Vašingtona i nekih evropskih prestonica o uklanjanju kineskog telekomunikacionog giganta Huawei iz izgradnje 5G mreže, piše Politico.

Potpis je deo posete američkog državnog sekretara Majka Pompea Sloveniji sa čijim je zvaničnicima razgovarao i o nuklearki Krško.

Slovenačka vlada obećala je da će ispitati mogu li dobavljači 5G opreme da budu pod uticajem strane vlade, jesu li transparentni u svojoj korporativnoj strukturi, poštuju li prava intelektualne svojine i imaju li etičko ponašanje.

Sporazum nije obavezujući, ali naglašava da je Ljubljana u korak s Vašingtonom, koji smatra da kineska kompanija i njena 5G oprema predstavlja pretnju drugim zemljama zbog mogućeg špijuniranja i hakerisanja. Podsećamo, nedavno je Velika Britanija zabranila upotrebu Huavej 5G opreme.

Huawie: U Britaniji stop za 5G opremu, u Srbiji glavni dobavljač Telekoma 

Nacionalni operater, Telekom Slovenija, uoči državne posete američkog sekretara, najavio je ugovor sa evropskim konkurentom Huaveija, švedskom firmom Ericsson.

"Glavna među pretnjama je Komunistička partija Kine koja pokušava da kontroliše ljude i informacije, kao i naše ekonomije," izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo novinarima na Bledu, malom letovalištu, severno od slovenačke prestonice.

Pakt o 5G bezbednosti „koristiće ljudima ove zemlje i svima nama da razmenjuju informacije“, rekao je.

Pompeo je u poseti i Češkoj, Poljskoj koje već podržavaju američki pristup "rešavanja" problema zvanog Huavej. 

Isti pakt je sklopljen i sa Rumunijom, Estonijom i Letonijom. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara