Foto: Nova ekonomija

Slučaj CarGo stigao pred Ustavni sud

Foto: Nova ekonomija
Predsednik Udruženja gradjana "CarGo" Aleksandar Vučić podneo je danas inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i saglasnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prenosi Beta.

"Zakon je neustavan i diskriminatorski jer stavlja u povoljniji položaj pojedine učesnike na tržištu i ograničava preduzetništvo, narušava slobodno tržište i pravo na rad", rekao je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreći o spornim odredbama Zakona o prevozu putnika on je naveo onu o "obaveznom sedištu i prebivalištu" po kojoj se "taksi preduzetnici mogu baviti tom delatnošću samo ukoliko imaju sedište i prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja izdaje odobrenje".

"Ustavni sud je ocenio da propisivanje posebnog uslova za obavljanje delatnosti auto-taksi prevoza, kao što je obavezno prebivalište na teritoriji opštine, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom", naveo je Vučić i dodao da je i Komisija za zaštitu konkurencije ocenila da se tim članom zakona ograničavaju učesnici na tržištu da obavljaju taksi prevoz.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju Udruženja, "CarGo" podseća i da Zakon o prevozu putnika propisuje i da jedinica lokalne samouprave utvrdjuje dozvoljeni broj taksi vozila, čime se, kako je ocenjeno, ograničava pravo na rad.

"Nametanjem nepravednih ograničenja narušava se stanje konkurencije na tržištu. Navedeni uslovi mogu značajno ograničiti konkurenciju na ovom tržištu i naneti štetu krajnjim korisnicima", rekao je Vučić.

On smatra da je neustavna i odredba zakona da vozila koja obavljaju limo servis, iznajmljivanje vozila sa vozačem, moraju da imaju ugradjen taksimetar, na šta je, kako je rekao, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija reagovalo navodeći da ta odredba "ograničava naplatu usluge prevoza i da treba omogućiti i naplatu uz korišćenje informacionih tehnologija".

Nelogičnost korišćenja taksimetra istakla je i Komisija za zaštitu konkurencije navodeći da se time ograničava tržište kao i tehnički razvoj i inovacije na štetu potrošača, ističe se u saopštenju Udruženja "CarGo".

Vučić je istakao da je diskriminatorska odredba zakona po kojoj taksi prevoz može da obavlja uslugu i sa starijim vozilima, bez ograničenja trajanja prevoza, i sa mogućnošću gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja.

"Zakonom su takodje postojeći taksi preduzetnici stavljeni u povoljniji položaj na tržištu, jer propisuje i da danom njegovog stupanja na snagu svi postojeći taksisti već zadovoljavaju navedene uslove, dok novi preduzetnici moraju da ih ispune, čime se otežava ulazak novih učesnika na tržište", navodi se u saopštenju.
 
Inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćajuse predlaže i da se "do donošenja konačne odluke Ustavnog suda i radi sprečavanja daljih neotklonjivih štetnih posledica po privredna društva, obustavi izvršenje zakona".
 
Takodje, predlaže se da Ustavni sud donese odluku kojom se osporene odredbe zakona stavljaju van snage zbog nesaglasnosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom, te da se odredi način za otklanjanje posledica koje su nastale primenom neustavnih odredbi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara