FOTO: Googlemaps

Službenici RGZ predali Vladi zahtev za povećanje plata

FOTO: Googlemaps
Službenici sektora Katastar nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) Srbije predali su zahtev Vladi Srbije kojim traže hitan prijem kod premijera ili predstavnika Ministarstva građevinarstva radi razgovora o povećanju plata i rešavanja drugih problema.

Izvršni sekretar sindikata Nezavisnost u RGZ Nebojša Pejčinović rekao je da su plate katastarskih službenika, koje su u oktobru 2014. godine iznosile približno 46.000 dinara, sada oko 41.000 dinara.

Zaposleni u više od 100 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. godine obustavili rad, nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, a smanjenjem primanja.

"Tri godine nije nam obračunat minuli rad, pa su plate smanjivane, a u međuvremenu je nađeno kompromisno rešenje, pa su nam obračunati neki dodaci za prekovremeni rad i organizaciju posla," rekao je Pejčinović ispred zgrade Vlade Srbije, gde se okupilo oko stotinak radnika RGZ da preda zahtev.

Dodao je da su radnici prihvatili to privremeno rešenje u očekivanju sistemskog zakona o platama koji je sada odložen za 2020. godinu.

On je rekao da je "obim poslova značajno premašio kadrovske, prostorne i materijalne kapacitete RGZ-a".

Broj zaposlenih u RGZ je, kako je rekao, konstantno smanjivan tako da je od 2.650 radnih mesta, danas popunjeno oko 2.050, a prosečna starost službenika je 56 godina.

Pejčinović je rekao da je angažovano oko 200 zaposlenih na određeno vreme i 500 po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

Istakao je da se više od 300 službenika upošljava povremeno, duže od deset godina, a ima i pojedinaca koji više od 20 godina rade na odredjeno ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

"U toku je konkurs za prijem 450 službenika, ali za njih nije predviđena plata u budžetu za ovu godinu", rekao je Pejčinović.

On je rekao da mesec dana od donošenja odluke o štrajku od predstavnika Vlade Srbije nisu dobili ni poziv na razgovor ni odgovore na zahteve o povećanju plata i rešavanju drugih problema, ali da "pritisci rastu".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara