FOTO: Pixabay

Slučaj radnika iz Srbije biće prijavljen novoj evropskoj inspekciji

FOTO: Pixabay

Novoj Evropskoj inspekciji rada (ELA), telu EU čije rukovodstvo danas zaseda po prvi put, biće prijavljen slučaj radnika iz Srbije koji je u Nemačkoj, gde je poslat iz Slovenije, čekao tri godine na isplatu zarađenih 8.000 evra.

To je jedan od devet slučajeva koje će Evropska konfederacija sindikata (EKS) radi istrage podneti Evropskoj inspekciji rada, koju su osnovale evropske institucije kako bi „obezbedile da se pravila EU o mobilnosti radnika primene na pravedan, jednostavan i efektivan način”, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, otvaranje ELA će danas u Briselu najaviti predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

„U susret ovom događaju, EKS i Evropska federacija radnika u građevinarstvu i šumarstvu (EFBWW) objaviće detalјe devet slučajeva koji uklјučuju zloupotrebu nad stotinama ugroženih radnika, što će biti registrovano kod Evropske inspekcije rada, kako bi se istraga sprovela što pre", navodi se u saopštenju.

Osnivanje ELA najavio je Žan-Klod Junker u septembru 2017. godine a zakonski predlog o inspekciji predstavljen je u martu 2018. Evropska komisija, parlament i savet postigli su sporazum oko predloga u februaru 2019.

Evropska inspekcija rada počeće sa radom u sredu 16. oktobra, tako što će održati prvu sednicu upravnog odbora.

Planirano je da sedište ELA bude u Bratislavi, glavnim gradu Slovačke, a pun operativni kapacitet inspekcija će dostići 2024. godine, navodi se na sajtu ELA.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija poklanja zemljište vredno 6,25 miliona evra nemačkom MTU

Tekstilna kompanija oslobođena plaćanja 1.000.000€


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.