SNS svakog građanina zadužio za dodatnih 1.900 evra

Pixabay

U odnosu na jul 2012, kada je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela upravljanje državom, javni dug je povećan za 11,3 milijarde evra. Drugim rečima, svaki punoletan građanin zadužen je dodatno za oko 1.900 evra, ocenjuje Goran Radosavljević, profesor FEFA Fakulteta u autorskom tekstu za štampanom izdanje Nove ekonomije. 

Kako navodi, javni dug je od početka godine porasta za oko tri milijarde evra i dostigao rekordan nivo od 26,8 milijardi evra na kraju juna. 

To je naveći nivo javnog duga u Srbiji ikada, posmatrano u apsolutnom iznosu. Možemo sada da raspravljamo o relativnim pokazateljima zaduženosti, ali oni često znaju da daju lažnu sliku o stvarnom stanju, ocenio je Radosavljević.  

On navodi da je zaduženje u periodu 2007-2012. bilo  upola manje uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Radosavljević ukazuje i na analizu Fiskalnog saveta prema kojoj  ćemo se do kraja godine zadužiti za barem još tri milijarde evra ili još oko 500 evra na svakog punoletnog građanina Srbije. Cena zaduženja je bila veoma visoka, gotovo dva puta veća od cene zaduživanja uporedivih zemalja u regionu. 

Prema poslednjem saopštenju Ministarstva finansija, javni dug iznosio je 26,579 milijardi evra ili 56,7 odsto BPD. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zole

    Nije isto kada se poveća javni dug radi ulaganja u rast ekonomije i ako se povećava uz izostanak tog rasta. Slično je i sa cenom – ako neko treba da ne govori o tome, to je državni sekretar u Ministarstvu finansija koji se zadužio po 7,5% u dolarima još i to kada je pola emisije kupio jedan investitor...spekulativni.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.