FOTO: N1

Socijalno-ekonomski savet podržao ukidanje Zakona o smanjenju plata

FOTO: N1

Socijalno-ekonomski savet podržao je inicijativu da se van snage stavi Zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru.

To telo podržalo je i inicijativu za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica. 

Usvojen je i tekst predloga Strategije bezbednosti i zdravlja na radu 2018-2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona, novinarima su na zajedničkoj konferenciji nakon sednice SES-a saopštili ministar za rad Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i predstavnici sindikata Ljubisav Orbović i Zoran Stojiljković. 

"Unija poslodavaca je dala inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavka, o porezu na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica, a inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja korisnika javnih sredstava, podneo je Savez samostalnih sindikata i dato je pozivitno mišljenje na ovu inicijativu", rekao je predsedavajući SES-a Miloš Nenezić. 

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao da je su to konstruktivni i konkretni predlozi. Kako je rekao, očekuje da već na sledećoj sednici Saveta, koja bi trebalo da bude održana u septemrbu, ministar finanasija da odgovor u vezi sa inicijativom za ukidanje smanjenja plata u javnom sektoru. 

Kada je reč o izmeni Zakona o javnim nabavkama, Đorđević je rekao da vlada razmišlja o tome kako bi zakon i proces nabavki bili što efikasniji i izrazio očekivanje da te izmene budu usvojene do kraja goidne. 

"I sam, kao ministar, sam bio svedok da u nekim slučajevima javne nabavke idu teško, zbog opstrukcije nekih ponuđača, a da se ne koriste svi instrumenti, kad je u pitanju negativna referentna lista... Predlog je da unapredimo proces i onemogućemo one koji imaju zlu nameru, da pošto-poto nešto zaustave", rekao je Đorđević. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su se članovi Saveta saglasili inicijativa, ali je izneo zamerku što sednici nisu prisistvovali premijerka Ana Brnabić ni ministar finansija Siniša Mali, jer je, kaže, reč o važnim pitanjima. 

Kada je reč o inicijativi koju je podneo SSSS, Orbović je podsetio da je u prethodnom periodu bilo povećanja plata u pojedinim sektorima koje obuhvata taj akt, poput zdravstva, obrazovanja, kulture, ali da u mnogim javnim preduzećima nije dolazilo do povećanja, pa su zarade u javnim ustnovama poput Pošte, PIO Fonda, NSZ, RFZO-a, komunalnim preduzećima niske. 

"SES je prihvatio, inicijativa je podneta blagovremeno, očekujem da će ona na vladi biti prihvaćena, a ostalo je dovoljno vremena da se u budžetu sagleda ovo pitanje", rekao je Orbović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara