Luka Pančevo FOTO: Agencija za upravljanje lukama

Specijalna luka Pančevo postala državna imovina

Luka Pančevo FOTO: Agencija za upravljanje lukama

Lučka infrastruktura preduzeća „Specijalna luka” Pančevo u vlasništvu Srbijagasa, ugovorom o prenosu prava javne svojine prešla je u svojinu Republike Srbije, javili su domaći mediji. 

Vrednost prenesene imovine je 2,5 milijardi dinara, saopštila je republička Direkcija za imovinu.

Lučko područje u Pančevu, najveće je te vrste u Srbiji, prostire se na 128 hektara, dok je preduzeće „Specijalna luka” d. o. o. Pančevo poslednja u vlasništvu Republike Srbije i biće četvrti operater, sa licencom za obavljanje lučke delatnosti u Pančevu.

Kako piše Politika, preduzeće „Specijalna luka”, nastalo je izdvajanjem luke HIP „Azotara Pančevo”, koja je od 2018. u stečaju. Srbijagas je do luke na Dunavu došao naplatom duga za isporuku osnovne sirovine „Azotare” – prirodnog gasa.

PROČITAJTE JOŠ: PRAVI KANUE I ŽIVI NA DUNAVU

Ovaj dnevni list piše da je u vreme izgradnje tri giganta južne industrijske zone Pančeva, „Rafinerije nafte”, „Petrohemije” i „Azotare”, luka  beležila znatne pretovare, ali je kasnije uglavnom bila pristan, zbog blizine konkurenta Luke „Dunav”, tako da je potencijal ovog fabričkog pristaništa bio nedovoljno iskorišćen.

Prema navodima republičke Direkcije za imovinu, predviđeno je da će se u „Specijalnoj luci” pretovarivati blizu pola miliona tona tereta godišnje, a u narednom periodu očekuju se i znatna ulaganja u infrastrukturu i optimalizaciju delatnosti. 

PROČITAJTE JOŠ: ARAPSKI P&O PORTS KUPAC LUKE NOVI SAD

PRODAJEMO, DA NE UPRAVLJAMO

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara