Srbi uhapšeni u Slovačkoj zbog spornih ugovora o radu

Slovačka policija privela je 72 strana radnika, među kojima i dvadesetak državljana Srbije, zbog navodno lažnih ugovora o radu, preneo je portal B92.

Kako je za portal B92 navela Marija Zdravković, koja u Slovačkoj radi od početka septembra, radnici iz Srbije, BiH, Makedonije i Ukrajine, privedeni su u utorak, ali su u međuvremenu pušteni iz pritvora uz zabranu ulaska u EU i rok od sedam dana da napuste Slovačku.

"Neki su bili u pritvoru 12, neki 24 časa, a jedna žena kojoj je pozlilo, bila je u pritvoru 30 časova. Dolazak Hitne pomoći su joj naplatili 120 evra", tvrdi Zdravković.

Po njenim rečima, od 72 privedene osobe, samo je njih dvoje ili troje prekoračilo dozvoljeni boravak u Slovačkoj.

Ona je dodala da su se privedeni obratili za pomoć ambasadama svojih država, ali da je pomoć izostala.

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo za rad tvrde da nemaju informacije o događanjima u Slovačkoj, preneo je B92.

Slovački ministar za rad i socijalna pitanja Jan Rihter izjavio je u maju ove godine da je oko 5.800 radnika iz Srbije angažovano u Slovačkoj, a da od tog broja, manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Praksa da slovački poslodavci rešavaju nedostatak radne snage time da iznajme strane radnike preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis sa bedom, jer radnicima iz Srbije nisu šesto bila garantovana ni osnovna prava.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.