Ilustracija FOTO: Pexels

Srbija će morati da se uskladi sa Direktivom EP o autorskim pravima na internetu

Ilustracija FOTO: Pexels
Srpski zakon moraće da se uskladi s Direktivom o autorskim pravima na digitalnom tržištu, koju je juče usvojio Evropski parlament.

Advokat Mirko Mrkić objasnio je za Večernje Novosti, da ova Direktiva čini sve platforme pravno odgovornim za sadržaj koji se postavlja i deli preko njih.

"S njim će morati da se uskladi i naš zakon o autorskim i srodnim pravima, koji je stigao u parlament. Najjednostavnije rečeno, klinci, koji mnogo vremena provode na internetu, više neće moći da postavljaju sve ono što su dosad postavljali, niti će moći slobodno da skidaju muziku, filmove, serije...", objašnjava advokat Mrkić. 

PROČITAJTE JOŠ:

Ognjen Uzelac, sudski veštak i medijator, stručnjak za autorska prava u muzici, kaže da će platforme, da bi se zaštitile od velikog broja tužbi, morati da angažuju mašine, koje će prepoznati koji bi sadržao mogao biti autorsko delo, pa korisniku neće dozvoliti da ga objavi, ili će ga skinuti odmah po objavljivanju.

Drugo rešenje je naplata svih sadržaja zaštićenih autorskim i srodnim pravima. 

"Zvaničan cilj Direktive i jeste premošćavanje vrednosnog jaza, između internet platformi i navodno umetnika, a zapravo muzičke i ostalih kreativnih industrija. Njome se narušava ono što je ustanovljeno pre 20 godina, kada su internet provajderi bili samo platforme, na kojima je svako bio odgovoran za ono što radi". 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara