Srbija će od EU dobiti više od 10 milijardi za ekologiju

Srbija će za proces implementacije i sprovođenje zakona u oblasti zaštite životne sredine dobiti oko 10,5 milijardi evra od EU i međunarodnih institucija.

To je izjavila državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Stana Božović, koja je na Međunarodnom naučnom skupu "Održiva privreda i životna sredina" rekla da će se uložen novac u tu oblast vratiti kroz podizanje konkurentnosti i nova zapošljavanja.

Božović je navela da Srbija ima velike obaveze kada je oblast zaštite životne sredine u pitanju, i da je Poglavlje 27 u pregovorima sa EU veoma zahtevno, ali i da očekuje najviše rezultata u toj oblasti. 

"Biće to težak proces, koji će dati mnogo mogućnosti da se Srbija unapredi i razvije kada je u pitanju životna sredina koja nije samo lokalno ili državno pitanje, ona je globalno pitanje", rekla je državni sekretar. 

Predsednica društva ECOLOGICA Larisa Jovanović ukazala je da se temama iz oblasti zaštite životne sredine trebalo više posvetiti, kao i da klimatske promene postaju sve učestalije i da se treba adaptirati vrlo brzo. 

Ona je ukazala da je potreban multidisciplinaran pristup, odnosno da se u to uključi svaki sektor industrije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara