Srbija će uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih kesa

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako piše Politika, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. 

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a gradjani u proseku troše sedam kesa dnevno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Majda

  Ovo već postoji na zapadu. Ponesite torbe.

 • Željko

  Ljudi, ja potrosim 7 kesa NA CELU GODINU i nista mi ne fali!

 • Srbijanac

  Napišite spisak prodavnica koje naplaćuju kese da ih izbegavamo! Stalno nam nameću neku novu dažbinu pod izgovorom da je to dobro za nas same!!! I još se kao javljaju neki stranci da nas uče pameti kako je to dobro, jer smo mali, pa mora Država da nas vaspitava! Ovo sa kesama pokušavaju već 15 godina, toliko otprilike su i bio-razgradive na tržištu, i uvek je iza toga stojao po neki slovenački proizvođač papirnih kesa. Ovo spada u ekološki terorizam, kao ona obnovljiva energija u EU, malo im zafali struje i satovi pošnu da im kasne pet minuta dnevno... kao imali su višak i ako satovi žure kada je višak, a kasne kada je manjak... Ovo mora jednom više da prestane, ovaj kretenizam sa ekologijom postaje neizdrživ jer postoji nešto što se zove ekološki bilans: mnogo više energije i nafte se potroši za proizvodnju papirnih kesa i transport i proizvodnju staklene ambalaže nego za bio-razgradive plastične kese, i svi oni koji imaju problema sa tim kesama imaju problem u svojoj glavi, jer papirne kese ostaju mnogo duže u prirodi od bio razgradivi, a staklena ambalaža ostaje večno. Kada se na to doda i ona neprevaziđena budalaština neke od predhodnih vlasti u vidu postrojenja za uklanjanje olova iz ekrana CRT monitora koje se nalazi hemijski stabilno vezano u samom staklu da bi upijalo X radijaciju umesto da se prave stakleni tanjiri i kristalne čaše za mikrotalasne pećnice koje sada uvozimo od Francuza - pametni ljudi napravili veliki biznis od toga. Ko je za obnovljivu energiju neka prvo svoju kuću skine sa EPS-a, toplane i gasovoda pa da vidimo kako će mu biti, i neka, naravno, sam sebi ukine plastične kese! Jer, osnovna je prevara sa brkanjem anaerobnih i obnovljivih izvora energije, i tu foru prodaju zemlji koja pravi 60% struje iz hidro-elektrana. Šta reći osim - marš, marš, marš! Aman, marš bre! Marš!

 • Vinetu

  A sto ne idu kese na teret lancima i radnjama ??? Il to treba opet narod da plati,plus ostavljate mogucnost da lanci i radnje naprave jos zarade...

Vidi sve komentare (1)