Srbija bi u avgustu trebalo da dobije aplikaciju za praćenje kovid-19

Pixabay

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom zasnovanu na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je za N1 poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Aplikacija čiji je radni naziv COVTAKT, neće koristiti podatke o ličnosti, već korisnički ID, naveo je.

"Da budu obavešteni da su određeni vremenski period, recimo u poslednjih 14 dana bili, najmanje 15 minuta, u blizini sa licem koje je zaraženo", rekao je. Ne bi trebalo da prikuplja podatke o lokaciji, odnosno o mestu gde se dešava, rekao je poverenik.

Kako objašnjava, kao i u drugim zemljama, na osnovu dva mobilna uređaja, na kojima su skinute aplikacije, utvrđuje se koliko su bili blizu i koliko je trajao taj kontakt.

Problemi u licenciranju slovenačke aplikacije za praćenje Kovid-19

Polovinom maja, dva najveća svetska IT giganta, Gugl I Epl, ponudili su sistemska rešenja za svoje operativne sisteme za mobilne telefone, kako bi svaka država mogla da izradi svoju aplikaciju za praćenje osoba zaraženih korona virusom, o čemu je portal Nove ekonomije već pisao .

Oni su to nazvali "Exposure Notification", u prevodu "obaveštenje o izloženosti virusu" i predviđeno je da funkcioniše na principu "bluetooth" tehnologije", uz potpunu zaštitu privatnosti korisnika.

"Korisnik treba sam da odabere aplikaciju, da je pokrene i omogući pristup bluetooth-u. Aplikacija povremeno generiše nasumičan broj. On se odašilje u okolinu tako da drugi telefoni sa istom tom aplikacijom mogu da ga pročitaju. Kad se kod nekoga utvrdi postojanje bolesti COVID-19, na osnovu spiska nasumičnih brojeva, koje je telefon te osobe "pokupio" u bliskom kontaktu sa drugima, generišu se obaveštenja. Ona se prikazuju ljudima koji su dolazili u kontakt sa zaraženim, uz savet da bi trebalo da se testiraju", rekao je za Novu ekonomiju tehnički savetnik za digitalnu upravu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Slobodan Marković. 

Aplikacije će se nalaziti na Apple store i Google play onlajn prodavnicama. Za svaku zemlju Epl i Gugl će odobirati samo jednu koja ima podršku državnih organa. 

Podsetimo, oko 60 hiljada ljudi instaliralo je kovid aplikaciju koju je napravila Severna Makedonija, još na početku pandemije, ali ona nema veze sa rešenjem koje su omogućili Gugl i Epl. 

Pred početak letnje turističke sezone, Hrvatska je posao izrade kovid aplikacije poverila jednom državnom preduzeću. 

U Crnoj Gori, rekli su ranije za Večernje novosti da izrada aplikacije za praćenje virusa nije u planu. 

Više od 20 zemalja prijavilo se za rešenja Gugla u Epla, ali nije izvesno da li će ih svaka koristiti, preneli su mediji. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara