Ilustracija. FOTO: Pixabay

Srbija i Kina prave preduzeće za izgradnju industrijskog parka

Ilustracija. FOTO: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Republici Srbiji i kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC) da osnuju zajedničko preduzeće radi izgradnje industrijskog parka na severnoj obali Dunava.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije, zajedničko preduzeće će projektovati, izgraditi, finansirati, upravljati i održavati industrijski park.

Finansiraće se od davanja u zakup industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada i drugih objekata, prodaje ili zakupa zemljišta u svom vlasništvu, naknade upravljanja imovinom i pružanja usluga, i ostalih usluga u skladu sa poslovnim planom.

Početak izgradnje još uvek nije poznat, a zavisiće od „odobrenja planske i projektne dokumentacije i potrebnih pripremnih radova", navodi se u odluci koja je doneta 14. avgusta.

Projekat obuhvata tri glavna segmenta: međunarodni trgovinski centar površine osam hektara, industrijski park na 247 hektara i visoko-tehnološki park na 20 hektara.

Trgovinski centar će činiti centar za prodaju reobe široke namene, logistički i centar za skladištenje robe, izložbeni centar i drugo.

Industrijski park će činiti radionice, magacini, administrativne zgrade, uslužni objekti, a visoko-tehnološki park će imati tehnološki inkubator, sopstvene uslužne objekte i administrativnu zgradu.

CRBC u Srbiji radi na Koridoru 11, a izgradio je i most Zemun-Borča. U preduzeću koje će osnovati sa Republikom Srbijom imaće pojedinačnu kontrolu, što znači da „sve bitne odluke donosi samo CRBC", navodi se u odluci Komisije.

Ovaj posao sprovodi se na osnovu ugovora koji su 18. septembra 2018. godine potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući CRBC-a Lu Šan.

PROČITAJTE JOŠ:

U Banatu i fabrika guma i sirovina za gume

 

Objasniti građanima nadležnosti srpsko-kineskih policijskih patrola

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara