Srbija iz Italije najviše uvozi vino i testeninu

Italija izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina, dok je u segmentu testenine Italija apsolutni šampion jer čak 70 odsto testenine uvezene u Srbiju potiče sa Apeninskog poluostrva.

Podatke o izvozu Italije saopštila je direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom skupa Workshop & B2B – Food & Beverage "Ukusi juga Italije".

Taj skup će 27. februara biti održan u hotelu "Hajat" i okupiće italijanske privrednike iz prehrambenog sektora i uvoznike, distributere, šefove kuhinja i somelijere iz Srbije i iz zemalja regiona, saopštava ICE.

Najavljujući dolazak predstavnika tridesetak italijanskih kompanija iz regija južne Italije, Skonjamiljo je istakla da je Italija jedan od najznačajnijih partnera Srbije kada je reč o poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

"Italija je najveći dobavljač maslinovog ulja i treći snabdevač Srbije kafom, posle Brazila i Vijetnama. Važno je napomenuti da Italija izvozi pre svega prženu kafu za espreso. Kafa uvezena iz Italije predstavlja samo četvrtinu količine kafe koja u Srbiju dolazi iz Vijetnama, ali je njena novčana vrednost tek neznatno niža, što samo svedoči o visokom kvalitetu italijanske kafe", naglasila je Skonjamiljo.

Ona je najavila da će se na predstojećem događaju privrednici sa juga Italije predstaviti proizvodima koji su tradicionalna oznaka italijanskog kvaliteta: testenine, vino, maslinovo ulje, sirevi, tipičnoslanopecivo – taralli, sladoled...

Skonjamiljo je dodala da će šira publika moći premijerno da degustira te proizvode 24. februara u tržnom centru Delta siti, u kojem će biti organizovana promocija italijanske hrane i pića.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Rajko

    Koja je to pamet da se vino uvozi iz Italije. Nemamo li ga dovoljno. Pa i da jeste tako bolje ga je kupiti direktno a ne od preprodavaca. Cak i da ga sami proizvode sigurno je medju skupljima. Ajd za kafu razumem. Jest da je sami ne proizvode ali znaju da je uprze i lepo zapakuju. Kome treba neka placa.