Srbija izdvojila 700.000 evra za kuću Bana Jelačića u Novom Sadu

Foto: Pixabay

Hrvatsko nacionalno veće i Zavod za zaštitu spomenika Grada Novog Sada potpisali su sporazum za obnovu rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, čime su se stekli zakonski uslovi da njena obnova počne nakon 18 godina, preneo je portal Tenderilive. Nakon 75 godina hrvatska zajednica u Srbiji je ponovo vlasnik tog objektom, koji pored istorijskog ima i arhitektonski značaj. 

"Sve je ovo moguće zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da izdvoji 600.000 evra kako bi se otkupio deo kuće, a nedavno je opredelila dodatnih 100.000 evra kako bi se moglo pristuputi njenoj obnovi," naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Prema njenim rečima, jako dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i kabinetom Predsednika republike, mogla bi da se preslika i na druge oblasti.

Naglasila je da su se pod Jelačićevom zastavom "borili i drugi narodi koji, danas mogu da žive složno". 

"Verujemo da ova kuća može da bude poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin biti most koji će našu prošlost preslikati na zajedničku budućnost," dodala je Vojnić.

Rodna kući Bana Jelačića  izgrađena je 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu. Sada će kako se dodaje, početi obnova njenog dela koja se prostire na oko 350 kvadrata.

SRBIJA JE NEISKORIŠĆENI POTENCIJAL

"Sama kuća je i arhitektonski veoma značajna. U više navrata smo obnavljali krov i fasadu, a sada kreće ozbiljan posao obnove unutrašnjosti, ne samo da sačuvamo vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje," objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada.

Sledeći korak u obnovi kuće Bana Jelačića je raspisivanje javne nabavke i odabir izvođača radova, a kako se naglašava, cilj je da ona bude mesto susreta svih naroda koji vekovima žive zajedno.

U kući je planirano uređenje jednog velikog prostora za sastanke ili izložbe, otvaranje konzulata Hrvatske u Novom Sadu, kao i formiranje najsavremenijeg kulturnog centra.

Grof Josip Jelačić Bužimski, odnosno Ban Jelačić, poznat je po ukidanju kmetstva u Hrvatskoj i borbi protiv pobunjenih Mađara 1848. godine. Iste godine na Trgu Svete Katarine u Zagrebu, za bana Hrvatske i Slavonije ga je ustoličio Srpski patrijarh Josif Rajačić iz Sremskih Karlovaca, jer je zagrebački biskup bio sprečen da vodi ceremoniju.

U svom proglasu koji je Jelačić 1. aprila 1848. godine iz Pešte poslao građanima Kotora na ćirilici piše da su "Serblji i Hervati narod jedne krvi i jedne budućnosti" . 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara