Pavle Petrović FOTO:N1

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta:

Srbija još značajno zaostaje u privrednom rastu

Pavle Petrović FOTO:N1

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da taj savet procenjuje da će u budžetu za 2019. godinu raspoloživa sredstva za podsticanje privrednog rasta biti u iznosu od oko 400 do 450 miliona evra i navodi da bi taj novac trebalo usmeriti u povećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na rad.

"Ta sredstva mogu da se potroše za podsticanje privrednog rasta, a polovina toga, oko 200 miliona, trebalo bi da se utroši na smanjenje poreza", rekao je Petrović na Samitu EU-Jugoistočna Evropa.

Najbolja politika bi, kako je naveo, bila da se smanji opterećenje na rad, sa 63 odsto, na 61 odsto.

Preostala sredstva bi, kako navodi, trebalo da se iskoriste za povećanje javnih investicija, jer je infrastruktura u Srbiji slaba, naročito u zaštiti životne sredine.

"Ključno bi bilo da se u 2019. postave temelji za buduća ulaganja u zaštitu životne sredine", rekao je on i dodao da bi u narednih 15 godina u Srbiji bilo potrebno uložiti oko 10 milijardi evra u tu oblast.

Petrović je rekao da su finansije Srbije stavljene pod kontrolu i da je budžet strukturno izbalansiran, ali da Srbija još značajno zaostaje u privrednom rastu za uporedivim zemljama

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara