FOTO: Pixabay

Srbija među skupljim zemljama bivše SFRJ po ceni gigabajta mobilnog interneta

FOTO: Pixabay
Srbija se nalazi na 102. mestu sa prosečnom cenom mobilnog interneta od 4,25 EUR po gigabajtu, dok među zemljama bivše SFRJ važi za skuplju zemlju, pokazalo je istraživanje britanskog portala cable.co.uk.

Od Srbije je u regionu skuplja jedino Hrvatska sa prosečnom cenom od 4.30 EUR, dok je Slovenija najjeftinija sa 2,21 EUR po gigabajtu.

Kako se navodi, najjeftinija ponuda u Srbiji je 0,34 EUR po gigabajtu, dok je najskuplja 21,10 EUR.

Gigabajt mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini u proseku košta 3,18 EUR, slično je i u Severnoj Makedoniji, gde cena gigabajta iznosi 3,21 EUR.

U Crnoj Gori prosečna cena gigabajta je 3,78 EUR.

U istraživanju je analizirano 6.313 paketa mobilnog interneta u 230 zemalja i ustanovljeno je da je najjeftiniji u Indiji - 0,23 EUR, dok je u Zimbabveu najskuplji - 66,7 EUR po gigabajtu.

Razlozi zbog kojih je saobraćaj mobilnim internetom jako jeftin u Indiji jeste što mlada populacija ima posebno visoku tehnološku svest, nudi "živo" tržište pametnih telefona, s brzim prilagođavanjem i velikom konkurencijom.

U Evropi, najjeftiniji je mobilni internet u Finskoj sa 1,03 EUR po gigabajtu, dok je najskuplja Švajcarska, čiji je glavni operater Swisscom jedan od vodećih evropskih kompanija koja radi na uvođenju 5G mreže.
pošaljite komentar

Nema komentara