FOTO: Max Pixel

Srbija na dnu svetske liste zemalja sa najboljim kvalitetom života

FOTO: Max Pixel

Prema analizi američkog magazina "U.S news & world report" , Srbija je na 77. mestu na listi od 80 najboljih zemalja sveta, dok je na 71. poziciji u kategoriji kvalitet života koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo.


Na vrhu liste su Švajcarska, Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na dnu su Pakistan, Liban, Alžir i Iran.

Tri godine uzastopno Švajcarska je u samom vrhu država po kvalitetu života. Država se, kažu, „dosledno ističe u percepciji poslovno orijentisane metrike i kvaliteta života". To je rezultat odgovora koji je dalo više od 20.000 učesnika istraživanja koje sprovodi pomenuti magazin.

Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasleđe…

Najveći skok ove godine beleži Japan koji je sa petog mesta 2018. sada na drugom mestu. Globalna reputacija Japana poboljšana je u pet kategorija.

Iako je lista za 2019. relativno neizmenjena u poređenju sa prethodnom godinom ipak ima „novajlija". Tako je ove godine Holandija po kvalitetu života pala na 11 mesto, dok je Norveška po kvalitetu života visoko ocenjena, prenosi Danas.

U prvih deset zemalja našla se opet Francuska i to pre svega zbog svog kulturnog uticaja i nasleđa. Norveška kao novajlija na ovogodišnjoj listi, najbolje je rangirana na osnovu toga kakve uslove pruža u podizanju dece te „zelenom, zdravom životu". Sjedinjene Države održale su stabilan nivo zadržavajući osmu poziciju i to pre svega po tome koliki uticaj imaju u svetu.

Iako na sedmom mestu, Australija je među prvih pet zemalja kao sedište brojnih svetskih korporacija, destinacija za putovanja i raj za penzionere.

Švedska je ponovo među prvih deset zemalja a kotira se i među prvih pet država koje se odlukuju pre svega po zaštiti životne sredine, odgajanju dece, a i sedište je brojnih svetskih korporacija.

Britanija je redovno u prvih pet država, a odlikuje se pre svega po preduzetništvu te kulturnom uticaju. Nemačka se visoko kotira i u prvih je pet je po obrazovanju, preduzetništvu, moći i uticaju.

Kanada je među prve tri, poziciju koju stiče zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom poslovnom okruženju. Zanimljivo je to da je Kanada po kvalitetu života najbolje ocenjena država među generacijom takozvanih milenijalaca.

Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska na 49. mestu, dok je Slovenija na 53. mestu, Rumunija na 58. i Bugarska na 63. Kina je na 20. mestu, a Rusija na 27. mestu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sima

    Smrt naprednjackim govnarima!