Foto: Pixabay

Srbija na Doing Business listi: Padneš pet mesta, popneš se četiri

Foto: Pixabay
Svetska banka objavila je svoju Duing biznis (Doing Business) listu za 2020. godinu, na kojoj je Srbija napredovala za četiri mesta. Srbija se sada nalazi na 44. poziciji među 190 drugih država, ali još uvek nije dostigla sopstveni rezultat od pre dve godine.

Najveće poboljšanje u poslovnoj klimi zabelelženo je u oblasti zaštite manjinskih investitora, za osam procentnih poena, kao i u rešavanju problema nesolventnosti, za 6,2  procentna poena.

Srbija je zabeležila manje ili veće poboljšanje u skoro svim od deset merila, sem u kategoriji započinjanja poslovanja, gde je zabeleležen pad od 3,3 poena, kao i jednostavnosti dobijanja kredita i spoljne trgovine, gde je zabeležena stagnacija.

Prošle godine je Srbija bila 48. na tabeli, rangirana za pet mesta niže nego 2018. godine, a nadležna ministarstva su taj pad pravdala bržim napretkom drugih zemalja.

U regionu je bolje ragirana Severna Makedonija, koja se nalazi na 17. i Slovenija na 37. mestu, a lošije plasirane su Crna Gora (50. mesto), Hrvatska (51. mesto), Albania (82. mesto) i Bosna i Hercegovina (90. na listi).

Duing biznis lista obuhvata važne karakteristike regulatornog okruženja koje doprinosi poslovanju firmi unutar pojedinačne države i izračunava se od 2002. godine. 

Kvantitativnim pokazateljima meri regulativu za pokretanje posla, izdavanje građevinskih dozvola, snabdevanje električnom energije, registraciju imovine, dobijanje kredita, zaštitu manjinskih vlasnika u preduzeću, plaćanje poreza, prekograničnu trgovinu, sprovođenje ugovora i rešavanje problemanesolventnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.