Toplana ilustracija FOTO: Vikimedia

Aleksandar Antić

Srbija neće uvoditi takse za štetne gasove iz termoelektrana

Toplana ilustracija FOTO: Vikimedia
Ekološke i energetske direktive Evropske unije su sve strože. 

Od našeg regiona traži se integrisano tržište električne energije. Energetska zajednica smatra da treba razmišljati i o uvođenju takse za emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana iako bi to podstaklo poskupljenje struje. 

Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje: 

"Srbija neće uvoditi taj namet dok ne uđe u Uniju, pa nema ni poskupljenja struje".

U zemljama Evropske unije za emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana već se plaćaju papreni penali – od 22 do 24 evra po megavat-satu.

Jasmina Trhulj iz Sekretarijata Energetske zajednice ukazuje da bi, kada bi se to uvelo i u Srbiji, računi mogli da porastu i za 30 odsto.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U Vladi kažu da za Srbiju i zemlje regiona koje nisu u Evropskoj uniji ta obaveza ne važi. I kada Srbija postane članica EU, ta regulativa se ne primenjuje automatski već se o njoj pregovara, ističe ministar rudarstva u energetike Aleksandar Antić.

"Tako da ne postoji potreba da u ovom trenutku na bilo koji način uznemiravamo naše građane bilo kakvim najavama poskupljenja cena električne energije, jer njih neće biti", poručuje ministar.

Ali ono što je izvesno, do 2023. moraju se gasiti stari termoblokovi u čitavom regionu. Akcenat je na povećanju energije iz obnovljivih izvora, koja je skuplja od struje koju dobijamo iz uglja ili nuklearki.

"Ono što je interesatno kod nas i po čemu malo odskačemo u odnosu na okruženje i region, jeste da imamo porast maloprodajnih cena zbog povećanja udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije", ističe Dalibor Muratović iz Elektroprivrede Republike Srpske.

Najvišu cenu struje u regonu ima Bugarska, a Srbija najnižu i u regionu i u Evropi. Naša zemlja za sada pokriva potrošnju proizvodnjom, ali regionu generalno nedostaju novi kapaciteti.

"Pre dvadesetak godina svi smo mislili da će energija ići sa istoka na zapad, sa juga na zapad, a sada samo svedoci potpuno drugačije situacije da energija ide sa Zapada kod nas, cene su više a kapaciteti nedovoljni", ukazuje David Žarković, direktor Sektora za trgovinu u EPS-u.

Od zemalja regiona traži se međusobno brže povezivanje tržišta električne energije jer analiza Energetske zajednice pokazuje da zbog slabe integracije, naš region godišnje izgubi 16 miliona evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara