Srbija postala članica Međuvladine platforme o biodiverzitetu

Foto: Pixabay

Srbija je postala 137. članica Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services - IPBES), saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Platforma za cilj ima jačanje povezanosti nauke i politike u oblasti biološke raznovrsnosti i usluga ekosistema, radi očuvanja i održivog korišćenja biološke raznovrsnosti, dugoročnog ljudskog blagostanja i održivog razvoja, "kroz sticanje novih znanja, tematske procene stanja biodiverziteta, podršku sprovođenju politika u oblasti biodiverziteta i izgradnju kapaciteta".

"Jedna od glavnih uloga Platforme je globalna procena stanja biodiverziteta, ekosistema i usluga koje pružaju društvu, kao i izrada posebnih tematskih i regionalnih procena, uz jačanje uloge nauke i struke u procesu donošenja odluka na nivou globalnih politika zaštite biodiverziteta", navodi se u saopštenju.

Platforma pomaže državama članicama da ubrzaju napredak u ispunjavanju ključnih međunarodnih obaveza koje proističu iz Ciljeva održivog razvoja, globalnih Aiči ciljeva Strateškog plana za biodiverzitet 2011-2020 UN Konvencije o biološkoj raznovrsnosti i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, navode u ministarstvu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara