FOTO: CERN

Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a

FOTO: CERN
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je danas da je primila Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj srpske ekonomije i da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

"Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama CERN-a", rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler kazala je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente.

"Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici", rekla je Basler.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti navela je da srpska naučna zajednica tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima.

"Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju izmedju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja", rekla je Đijanoti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da je Srbija, kao država članica CERN-a, spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će srpski naučnici, istraživači, instituti i industrija imati "mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka".

Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara