FOTO: N1

Siniša Mali, ministar finansija:

Srbija sa "ivice ambisa" postala najbrže rastuća ekonomija u Evropi

FOTO: N1

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina od zemlje sa "ivice ambisa" postala najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Mali je istakao da je jedini put Srbije da napreduje i kao zemlja regiona i da u budućnosti ima što više saradnje, a što manje barijera.

Otvarajući panel o ekonomskim i finansijskim izgledima za Balkan, drugog dana Sedmog samita EU–Jugoistočna Evropa, u organizaciji londonskog Ekonomista, koji se održava uz medijsko partnerstvo agencije Tanjug, Mali je istakao da je važno da se razgovara o tome, jer je to jedna od ključnih tema za celokupni budući razvoj regiona.

Ponovio je da je stopa rasta u prvih šest meseci ove godine 4,9 odsto, ali i istakao da u tom rastu učestvuju i poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinarstvo, grane koje daju za pravo da se kaže da je taj rast stabilan i dugoročan.

Nezaposlenost je sada, dodao je, 11,9 odsto i podsetio da su proteklog vikenda otvorene dve nove fabrike u Nišu, uz ulaganje "Šangdong Linlonga" u Zrenjanin, strateško partnerstvo za RTB Bor.

Kako je rekao, dinar je stabilan, kao i kurs i inflacija, treću godinu za redom imamo suficit, uz smanjenje javnog duga.

Namera je, poručuje, da javni dug bude još niži, jer se smanjivanjem stanja javnog duga smanjuju i izdaci za kamate i otvara prostor za veće plate i penzije i za više investicija.

"To pokazuje koliko je različita slika Srbije tada i sada. Srbija je bila na ivici bankrota i ambisa, a sad je jedna od najbrže rastućih ekonomija", rekao je Mali.

Zato je, kaže, juče izašao sa paketom mera koje će važiti od januara 2019. godine, a koje dodatno treba da podstaknu rast naše privrede.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara