FOTO: Pixabay

Srbija se zadužuje 219 miliona evra kod turskih banaka

FOTO: Pixabay

Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske.

Vlada je na sednici 30. decembra utvrdila predlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljen između Srbije i ovih banaka.

Kako se vidi iz ugovora, tim novcem će se finansirati izgradnja autoputa Sremska Rača – Kuzmin, mosta preko Save i rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.

Zajam će se realizovati kroz dve kreditne linije, od kojih prva iznosi 19,2 a druga 200 miliona evra, a godišnja kamata iznosi 2,5 odsto.

Period počeka prve kreditne linije je dve godine od povlačenja prve tranše, a period otplate glavnice je 10 i po godina, u 21 jednakoj polugodišnjoj rati.

Period počeka druge kreditne linije je četiri godine od povlačenja prve tranše, dok je period otplate glavnice devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.

Ovaj zajam pokriva 80 odsto cene projekata, a preostalih 20 odsto obezbediće Srbija iz budžetskih sredstava.

Turska kompanija Tašjapi, koja će raditi projekte koji se kreditiraju, dospela je u žižu javnosti u martu 2019., kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju.

Oni uhapšeni pod sumnjom da su tražili mito kako bi angažovali podizvođača na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti.

U septembru je inspekcija rada otkrila 53 neprijavljena radnika prilikom kontrole u Tašjapiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Millennium Team: Od Savamale do hotela u Vranjskoj Banji

Ugovor sa kompanijom Tašjapi potpisan bez tendera, suprotno dogovoru s EU

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara