FOTO: @serbianPM

Premijerka Ana Brnabić:

Srbija spremna da se suoči sa izazovima u oblasti informacione bezbednosti

FOTO: @serbianPM

Šteta od sajber-kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu i ta suma je svake godine veća, navela je premijerka Brnabić na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu. Evropski komesar Dimitris Avramopulos izjavio da su politike o zaštiti sajber-prostora sve značajnije.

Ana Brnabić je, na otvaranju konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti pod nazivom Poveži se sigurno, ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

U tom smislu, navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo - za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Navela je i podatak da je prve godine bilo 19 prijava, da je taj broj rastao godinama, pa je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

"MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber-kriminala i to najbolje govori o rešenosti Srbije da se bori protiv toga", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber-kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organizacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacione bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

Podsetila je da je, između ostalog, doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba za informacionu bezbednost i tehnologije, koji je deo međuanrodne organizacije za saradnju u toj oblasti.

To, naglašava, govori da je Srbija spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi sa vodećim evropskim zemljama.

Istakla je da tehnologija na dnevnoj osnovi brzo napreduje i da zato moramo konstantno da razvijamo sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

"Srbija je posvećena svim oblicima digitalizacije i nastavićemo da ulažemo u to, kako bismo iskoristili sve prednosti doba u kome živimo, a sa druge strane, ponosna sam što se aktivno borimo porotiv svih pretnji i što smo svesni svih pretnji i što smo dovoljno rano počeli protiv toga da se borimo", rekla je premijerka.

Navela je da je država posvećena bezbednosti građana, kao i privrede i društva u celini, u svakom prostoru, pa i onlajn.

Avramopulos: Sve važnije politike zaštite sajber-prostora

Evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da je pitanje sajber-bezbednosti važno za građane, vlade, ekonomije i poslovne ljude, jer je svet je sve digitalizovaniji, pa su i digitalne politike o zaštiti sajber-prostora sve značajnije. Ukazao je da se digitalna i onlajn bezbednost prepliće sa fizičkom bezbednošću i integritetom.

Kako je rekao, mrežu koriste različiti krminalnci, kao i teroristi, jer je lako počiniti sajber-zločin, a teško ih je otkriti i pripisati nekome.

Dodao je da uzveštaj Europola ukazuje da "darknet" ostaje razlog za brigu, i ukazuje na vezu između sajber-kriminala i terorizma, te da učestalost kriminalnih aktivnosti i sve više incidenata na internetu, pokazuju da su potrebne nove mere zaštite na tom planu.

Kako je rekao, teroristi mogu da koriste internet kako bi širili propagandu, pa je prošle godine na nivou EU prošle godine predložen zakon koji bi obezbedio da takvi on-lajn sadržaji budu uklonjeni što pre sa mreže, kao i da se uklonjeni sadržaji ne smeju pojaviti negde drugde.

U tom smislu, podvukao je kao važnu saradnju sa internet kompanijama, koje pružaju podršku. Važno je, kaže, da "oflajn" pravila važe i "onlajn".

"Treba da se borimo i protiv pronevera i potreban je efikasniji odgovor - prepoznavanje, ulaženje u trag i dovođenje pred lice pravde sajber kriminalaca. Prepoznavanje, ulaženje u trag i krivično gonjenje su od suštinskog značaja za borbu protiv sajber kriminala", rekao je Avramopulos.

Avramopulos je naveo da Srbija, kao partner na Balkanu, učestvuje u zajedničkom projektu EU, koji jača mogućnost vlasti da se bori protiv sajber-kriminal.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara