FOTO: Pixabay

Srbija spustila standard pijaće vode radi jeftinije prerade

FOTO: Pixabay

Srbija je dozvolila veću koncentraciju amonijaka i drugih materija u pijaćoj vodi kako bi smanjila cenu njene prerade, ali neki stručnjaci upozoravaju da ova mera predstavlja rizik po zdravlje ljudi, pišu Večernje novosti od srede.

Prema pravilniku koji je stupio na snagu 18. aprila, maksimalna dopuštena koncentracija amonijaka povećana je pet puta, sa 0,1 na 0,5 miligrama po litru.

Dozvoljeno prisustvo bora povećano je sa 0,3 na jedan miligram, a tolerancija na hloride i natrijum podignuta za oko 25 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Norvežani se opraštaju od plastičnih viljuški

Zagađenost vazduha u Srbiji možete pratiti svakog dana preko mobilne aplikacije AirCare

„Iza toga stoji princip isplativosti prerade vode, koji pravi kompromis između zdravstvene bezbednosti i cene prečišćavanja", rekao je šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode Majdevo Slobodan Grašić.

Što je više čestica u vodi, veća je mogućnost da mikroorganizmi, naročito virusi, izbegnu dejstvo sredstava za prečišćavanje, upozorio je Grašić.

Ministarstvo zdravlja Srbije navelo je da su izmene pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće donete jer je stari propis iz 1998. godine zastareo, i da su nove vrednosti usklađene sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i EU.

Novi pravilnik predložio je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija sa kolegama jer su, kako kaže, „domaći standardi bili previše strogi u odnosu na SZO i EU".

Dalmacija je rekao da će novi pravilnik smanjiti cenu izgradnje postrojenja za pripremu vode za piće i cenu njihovog korišćenja, prenose Večernje novosti.

Šefica odseka za vode u Zavodu za javno zdravlje Beograda Ivana Ristanović Ponjavić takođe smatra da je prestrogo normirati dozvoljenu koncentraciju amonijaka na 0,1 miligram po litru, „jer je on prirodno prisutan u vodi i nema negativnog uticaja na zdravlje".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Moma

    Za Notr Dam ima novca a za zdravlje stanovnistva nema? Bogati ce piti zdravu flasiranu a siromasnima zdravlje ne treba ?! Kada je EU brinula o nama samo nam se smrt smesila ! U EU standard je daleko veci i pije se flasirana voda a ovakva se koristi kao tehnicka , MONSTRUMI ! Sa avionima nas zaprasujete otrovima svakodnevno, uvodite GMO seme i hranu ! Pa sta ste vi ? Jeste li deo ovog naroda ili u sluzbi neprijatelja Srbskog roda ?!