Srbija uvozi krompir iz Francuske i Nemačke, dok domaći krompir propada

Prošle godine suša je prepolovila prinose krompira. I to što su proizveli, povrtari u leskovačkom kraju ne mogu da prodaju zbog, kažu, krompira koji je uvezen iz Francuske i Nemačke. Od oktobra su prodali jedva 20 odsto roda, hladnjače su pune, za domaći krompir niko ne pita, a prolećna sadnja je na pragu.

Prošlog leta borili su se sa plamenjačom i sušom i noću su navodnjavali krompir. Rad ogroman, ulaganja još veća, a proizvođači u debelom minusu, kaže Predrag Trajković iz sela Bogojevca.

Na 20 hektara proizveo je 500 tona krompira, a ni polovinu nije prodao. Uskladišten stoji u hladnjači i čeka kupce.

"Kako je uvozni krompir došao onda je sve stalo, cena je pala. Niko ne pita za naš krompir", objašnjava Trajković.

Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva, povrtare kilogram krompira košta 25 dinara. Kako kažu, dvostruko skuplja proizvodnja nego u zapadnoevropskim zemljama.

"Ako ovaj krompir ne prodam, ne znam sa kojim parama ću da obnovim proizvodnju, tako da ne znam šta da kažem", ističe proizvođač iz Bogojevca Stefan Tošić.

Predsednik Udruženja povrtara Jovica Stojković kaže da, pošto se najavljuje pooštrenje ispravnosti hrane, traži da se i donese zakon o zaštitnim cenama na tim proizvodima.

Na pijačnim tezgama u Leskovcu više je francuskog nego domaćeg krompira. Naizgled isti, kao i cena, a kilogram je 50 dinara.

Krompir koji se proizvodi na oko 3.000 hektara u Jablaničkom okrugu izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina pravo sa ovih njiva odlazio je u Bugarsku, Rumuniju, Norvešku, Rusiju i to čak 70 odsto roda.

"Poslednji izvoz koji smo imali to je bilo prošle godine u martu kada je otrpilike 300 do 400 tona merkantilnog krompira izvezeno u Makedoniju", kaže inženjer zaštite bilja PSSS Leskovac Gordana Jovanović. 

Teška i neravnopravna tržišna utakmica – napominju nezadovoljni proizvođači krompira. Kad podvuku crtu, ove godine očigledno je da će umesto zarade beležiti samo gubitke.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara