Foto: Pixabay

Srbija za EU više nije poreski raj

Foto: Pixabay

Evropska unija je izbrisala Srbiju i Albaniju sa sive liste poreskih rajeva, odnosno država koje su obećale da će uskladiti svoje propise sa principima dobre poreske uprave Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU.

EU je u decembru 2017. godine izradila tzv.„crnu" i „sivu" listu jurisdikcija u kojima je otkriven pravni prostor koje su kompanije ili pojedinci koristile da bi smanjile svoje poreske obaveze. Države na tim listama se suočavaju sa strožim kontrolama prilikom transakcijama sa Unijom.

Srbija i Albanija su se ranije obavezale da će primeniti Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji, koja je podrazumevala veću transparentnost u razmeni poreskih podataka, što su obe države postigle pre dogovorenih rokova.

Savet ministara finansija EU je takođe sa liste uklonio i Švajcarsku, Kostariku i Mauricijus sa sive liste. Istovremeno su sa crne liste uklonjeni Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su Maršalska ostrva prebačena sa crne na sivu listu. Na crnoj listi su ostale Američka Samoa, Belize, Fidži, Guam, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i Američka Devičanska ostrva.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara