Foto: Nova ekonomija

Srbiji potrebni vozači, a oni beže u inostranstvo

Foto: Nova ekonomija
Vozač teretnih vozila i autobusa jedno je od najtraženijh zanimanja u Srbiji, pokazuje statistika sajta Poslovi.infostud.com, a prenosi Blic.

Kako se navodi, poslodavci mesečno za ove pozicije objave prosečno 100 oglasa, te vozači najčešće veoma lako dolaze do zaposlenja.

Osim vozača C i D kategorije, veoma su traženi i vozači B kategorije koji upravljaju putničkim automobilima i teretnim vozilima manje nosivosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Samo tokom 2018. godine na ovom sajtu objavljeno je 1.263 oglasa za vozače, a na jedan oglas u proseku se javljalo oko 50 ljudi.

S druge strane, zanimanje vozača traženo je ne samo u Srbiji, već i u mnogim zemljama Evropske unije, što je dovelo do toga da se mnogo vozača odlučilo da započne radni odnos upravo u inostranstvu.

Da stanje sa vozačima u našoj zemlji nije idealno govore i podaci o kojima je Nova ekonomija ranije i pisala,  koji se odnose na Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.

Tokom prošle godine to preduzeće napustilo je 433 zaposlenih, od čega su 247 radnika sami dali otkaz.

To je skoro 10 odsto vozača koji obavljaju linijski prevoz u Beogradu u ovom gradskom preduzeću.

U Programu poslovanja za 2019. godinu navodi se da preduzeće već neko vreme ima problem sa konstantnim nedostatkom vozača, a na kraju 2018.  im je nedostajalo 156 vozača. 

Kako se navodi, na tržištu nedostaju vozači D kategorije, a i sve je slabiji odziv na oglase za posao koje objavljuje gradsko saobraćajno preduzeće.

Planirano je da se tokom 2019. primi 347 novih vozača, između ostalog i kroz dokvalifikaciju vozača D kategorije.

U Programu se navodi da je na kraju 2018. u GSP ukupno zaposlenih na neodređeno i određeno bilo 5.915, od čega je 2.911 vozača koji obavljaju linijski prevoz. 

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.