Momčilov grad FOTO: Vikipedia

Srednjevekovna tvrđava Momčilov grad - omiljena turistička destinacija

Momčilov grad FOTO: Vikipedia
Od kada je pre tri meseca završena rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave u Pirotu, ona privlači sve više turista

Za proteklih 40 godina Momčilov grad obnavljan je više puta, ali mu je tek nedavno vraćen stari srednjevekovni sjaj. Od tada je pirotsku tvrđavu posetilo nekoliko hiljada turista.

Brojni turisti trenutno mogu da uživaju samo u lepotama arhitekture i uređenom parku. Uskoro će ponuda biti mnogo bogatija.

"To praktično znači da ćemo uspostaviti postavke za decu, za turiste i za istraživače. Tvrđava će biti opremljena najsavremenijim uređajima i muzejskim vodičima, tako da ćemo imati tvrđavu u kojoj će svi posetioci moći da se upoznaju sa bitnim istorijskim činjenicama i da vide puno toga iz istorije i tradicije Pirota", rekao je menadžer projekta Nenad Petrović.

U rekonstrukciju tvrđave grad Pirot i Evropska Unija uložili su skoro pola miliona evra. U gradskoj upravi već prave planove za podsticaj ekonomskom razvoju.

"U planu nam je da pravimo parking prostor, neke ugostiteljske objekte, da pozovemo ljude koji se bave proizvodnjom suvenira da ih ovde prodaju. Imamo sve više turista i svakako da ćemo pokušati to sada da iskoristimo za razvoj turizma i ekonomski razvoj", rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Turizam je sada pravi izazov za ugostitelje i lokalnu ekonomiju, jer je broj turista u Pirotu od 2012. godine povećan čak četiri puta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara