Srednjim školama u Nišu nedostaju profesori matematike

Foto: Pixabay

U nekim srednjim školama u Nišu matematiku po potrebi predaju profesori drugih predmeta, pišu Južne vesti. Jedan od razloga je što na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u tom gradu trenutno nema profesora matematike.

Upravnik Departmana za matematiku PMF-a u Nišu, Mića Stanković, kaže da ta situacija uopšte nije naivna i preporučio je direktorima škola kako je bolje da angažuju studente završnih godina matematike.

U niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi nedavno je časove matematike držala profesorka geografije jer preko NSZ-a nisu uspeli da dođu do diplomiranog profesora matematike.

Nema nezaposlenih sa diplomom Matematičkog
M3: Povezivanje gejminga i matematike

"Naravno, prvo smo tražili da nam pošalju nekoga ko predaje matematiku. Imamo papir uredno. Ali kad nema nikog onda ne mogu deca da nemaju mesec dana nastavu", kaže direktorka Dragana Minčić.

Iz NSZ-a potvrđuju da na evidenciji u Nišu nemaju nezaposlene koji bi mogli da predaju matematiku u srednjim školama.

Prema Stankovićevom mišljenju, koren problema je u specifičnosti same nauke, matematiku nije lako studirati jer zahteva dosta rada, ali i prirodni talenat.

Kako se dodaje, u skladu sa Pravilnikom o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika nastavu mogu da izvode master matematičari ili diplomirani matematičari odnosno profesori matematike (koji su završili studije po propisu koji je uređivao visoko obrazovanje do 10. septembra 2005. godine).

Ipak, u nedostatku stručnog kadra zakon dozvoljava da se angažuje nestručan, kaže Stanković, ali smatra da to što se ne gube časovi ne znači da nastava ne trpi.

"Uopšte nije naivno. Vrlo je mali broj nastavnika drugih predmeta koji mogu uspešno predavati matematiku. Međutim, kad nema kiše, dobar je i grad. Da učenici ne bi gubili časove, zakonodavac je predvideo mogućnost angažovanja nestručnog kadra," objašnjava Stanković.

Matematika čuva poštenje
Maj mesec matematike pod sloganom "Više od igre" od 10. do 31. maja

On direktorima poručuje da je u takvim situacijama bolje da angažuju studente završnih godina matematike, a mladima da im to može biti podstrek da upisuju matematiku jer će tako lako doći do posla.

Prema njegovim rečima, interesovanje je u Nišu slabo, pa je, na primer, prošle godine popunjeno manje od trećine slobodnih mesta na prvoj godini osnovnih studija matematike, a master je završilo 13 ljudi.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Prof.matematike

    Nece ih ni niti u sledecih 50 godina. Zamislite ista plata za nastavnika veronauke, gradjanskog vaspitanja i sl.predmeta i matematicara. A odgovornost samo kod matematicara. Profesori matematike su stubovi prosvete. Nije isto matematika i gradjansko , veronauka koje treba ukinuti. U Engleskoj najbolje su placeni nastavnici matematike. Tacka.

  • Ivan

    Naravno da nema kad će mladi da sevbave programiranjem. Mora narid da svati promenilavse situacija, nisu samo Zvezde granda jedina mogucnost za normalan zivot. Kad skole plate po 1000-1500 Eur prof matematike, kad studenti imaju stoendije srednjoskolci nagrade onda ce i vise njih da upisuje.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.