Foto: Pexels

Srpske jabuke teško do ruskih rafova

Foto: Pexels
Jabuka iz Srbije sve teže dolazi do kupaca u Rusiji. 

Ovo naročito brine voćare u Novom Slankamenu, koji više od 90 odsto roda jabuka prodaju na ruskom tržištu. 

Tri su osnovna razloga za to: velik prošlogodišnji rod na celom kontinentu, podizanje ogromnih plantaža u Rusiji koje polako stupaju na rod, kao i negativan uticaj Uredbe o evidentiranju izvoznika voća i povrća u Rusku federaciju koja je doneta pre godinu dana, piše portal Agroklub.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikola Kotarac direktor zemljoradničke zadruge Voćar Slankamen kao i složene zadruge Složni voćari, smatra da je za ovaj problem odgovorna država.

"Uredba koja predviđa da izvoznik u svom posedu ili u zakupu ima hladnjaču kapaciteta 500 tona nam je pričinila ogromne probleme. Zbog ovog ograničenja više od 80% naših tradicionalnih kupaca je odustalo od izvoza jabuka za Rusku federaciju. Hladnjače su pune. Novca nema", kaže Kotarac.

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vidi situaciju drugačije. 

"Uredba predviđa da izvoznik ima svoju ili hladnjaču u zakupu kapaciteta najmanje 500 tona. To je proizvodnja jabuka sa 10 do 15 hektara. Šta je tu sporno? Država je dala ogroman novac kako bi pomogla podizanje zasada voća u Novom Slankamenu: za sadnice, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, ..", rekao je Radojević.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine rekao je da će oni pokušati da voćarima Novog Slankamena pomogne da otvore nova tržišta, pre svega, na severu Afrike i istakao da Rusija počinje da proizvodi jabuke za svoje potrebe.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara