Srpski studenti idu u Švajcarsku da studiraju i nađu posao

U švajcarsko mondensko mesto, Montro poslodavci iz celog sveta dva puta godišnje dolaze na Sajam poslova u potrazi za najboljim kadrovima. Svoju šansu za praksu ili posao traže i studenti iz Srbije.


Biser Ženevskog jezera, švajcarski grad Montro, omiljeno je mondensko mesto za turiste sa dubljim džepom. Montro je poznat po džez festivalu, takmičenjima za pesmu Evrovizije. Danas je i stecište mladih koji studiraju menadžment, turizam i ugostiteljstvo. Za njih se svakog semestra organizuje Sajam zapošljavanja.

Srđan Janić kaže da u Nojšatelu završava poslediplomske studije.

"Na sajmu tražim praksu ili zaposlenje", dodaje Janić.

Maksim Kent, student turizma i dizajna iz Velike Britanije kaže da je došao tu da traži posao:

"Interesuje me Bangkok. Odabrao sam studije u Švajcarskoj jer pružaju posebno znanje i praksu i pripremaju vas za tržište rada", priča Kent.

Đina iz Ukrajine je na poslediplomskim studijama hotelijerstva.

"Tražim posao iz svoje struke i zadovoljna sam mogućnostima koje mi se pružaju", ističe studentkinja iz Ukrajine.

Nekadašnji hoteli preuređeni su u fakultete. Akademci od početka studija imaju i teorijsku i praktičnu nastavu. Tokom obavezne prakse mogu da zarade minimalno 2.000 franaka. Programi su prilagođeni zahtevima privrede.

Izvršni direktor Švajcarske obrazovne grupe Alen Belizer ističe da je ta obrazovna institucija čvrsto povezana sa industrijom.

"Važno nam je da mladi na kraju studija dobiju i diplomu i posao. Iz Srbije svake godine dođe njih dvadesetoro. Odlični su studenti, dinamični su i uspešni", navodi Belizer.

Švajcarska obrazovna grupa ima pet fakulteta, školu jezika i sedam kampusa. Pohađa ih 7.000 studenata. Po završetku ovih studija studenti dobijaju dvojne diplome.

Poslove im je ovog marta ponudilo 170 poslodavaca, dok je dnevno obavljeno oko 2.000 intervjua. Sajam u Montrou za njih je ulaznica u poslovni svet ugostiteljstva i turizma širom planete.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara