Stala proizvodnja u 'Fijatu' zbog problema s dobavljačima

Proizvodne trake u kragujevačkoj fabrici "Fiat Krajsler automobili Srbija" danas su zaustavljeni zbog problema s dobavljačima.

Radnici obe smene u ponedeljak neće doći na posao, rekao je agenciji Beta predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Zoran Marković.

Marković je kazao da je jednodnevni prekid proizvodnje bio najavljen, i da se očekuje da će proizvodnja biti normalizovana već dan kasnije, u utorak 5. decembra. 

On je dodao da ove godine zbog problema s dobavljačima dva puta nije radila po jedna smena u proizvodnji automobila "fiat 500L". 

U sindikatu navode da bi još jedna veća pauza za radnike trebalo da bude od 19. decembra do 7. januara 2018. godine. 

U kragujevačkoj fabrici radnici obe smene nisu radili od 21. do 30. novembra, zbog "usklađivanja s planom proizvodnje za ovu godinu", a redovna proizvodnja nastavljena je pre nekoliko dana, 30. novembra i 1. decembra. 

Marković je dodao da bi rukovodstvo FCA trebalo u decembru da saopšti radnicima plan proizvodnje za 2018. godinu. 

"Sa zebnjom očekujemo da čujemo kakvi su planovi FCA za 2018. godinu i da li će proizvodnja biti na nivou iz 2016. i 2017.godne, odnosno 85.000 automobila godišnje", kazao je Marković. 

On je podsetio da će radnici primiti januarsku zaradu u februaru s povećanjem od 6,39 odsto, što je u julu posle štrajka dogovoreno u pregovorima sa rukovodstvom FCA, uz posredovanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. 

Posle tog povećanja najniža plata proizvodnog radnika FCA u Kragujevcu biće 42.250 dinara, što je drugi deo dogovorenog povećanja plata radnicima koji su avgustovsku platu primili s delom povišice od 3,15 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara