Stanovnici Gornjomatejevačke nastavljaju borbu za zelenije naselje

Foto: Udruženje "Stop neplaniranoj gradnji"

Članovi udruženja "Stop neplaniranoj gradnji" iz Gornjomatejevačke ulice u Nišu okupili su se kako bi stali na put neplaniranoj gradnji da bi uredili ovo "mlado" naselje. Kako kažu u udruženju, borbu nastavljaju kroz institucije, jer su prethodno uspeli da u saradnji sa gradom i opštinom zaustave gradnju u svom kraju, nakon duge borbe i protesta, prenosi Media & reform centar Niš.

Predstavnik udruženja Milorad Mikuljanac naveo je da su sve dozvole za gradnju bile ispravne, ali da je "nehumano bilo da se gradi zgrada do zgrade".

"Taj prostor gde je trebalo da se gradi bio je namenjen meštanima ovog dela grada, da bude deo zelenila. Okupio sam stanare zgrada, obratio sam se Upravi za planiranje, gradonačelniku, i angažovao advokate da provere dozvole. Videli smo da je dozvola u skladu sa svim propisima koji su opšti uslovi koje je grad prepisao još 2012. godine, i uvideli da je dozvola zakonska. Onda smo mi videli da ne možemo da vodimo sudski spor… Ona jeste zakonska, ali nije ljudska, jer bi stanovi bili osam metara udaljeni od drugih", rekao je Mikuljanac.

Foto: Udruženje "Stop neplaniranoj gradnji" 

Trenutno su u kontaktu sa gradskim čelnicima kako bi nastavili da ozelenjavaju svoje naselja.

"Sve ostale inicijative u narednom periodu biće vezane za okupljanja radi obaveštavanja građana o daljim koracima za sređivanje naselja. Pored toga, bice organizovane i akcije cišćenja", kaže Mikuljanac.

Do sada su se okupljali na protestnim šetnjama do crkve Svetog Pantelejmona i u samom naselju. 

"Takođe, inicijativa je počela štampanjem transparenata i njihovim postavljanjem na terase okolnih zgrada kako bi se privukla pažnja građana i medija. Isti transparenti su korišćeni i za protesne šetnje. Delili smo flajere i organizovali muzički koncert grupe 'Zvezdana noć' na jednom od okupljanja”, ističe Mikuljanac.

Inicijativa je bila usmerena prema gradu i investitoru.

"Postigli smo dogovor sa obe strane. Uz pomoć grada postignut je dogovor sa investitorom o zamenskoj parceli", dodaje Mikuljanac, dok je na parceli gde je trebalo da bude gradnja zasađeno 170 sadnica jelki.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara