FOTO: Blic

Stare sijalice, još malo pa zbogom

FOTO: Blic

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na Blic panelu pod nazivom "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje" koji je održan danas u organizaciji dnevnog lista "Blic". 

Kako se navodi u saopštenju Blica, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac rekao je da bi nova pravila trebalo da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

 "Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost", istakao je Banjac.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA STRUJA U EVROPI

"Elektroprivreda Srbije ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer smo mi glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da nam je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet. Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto, pa mislim da je očigledno interes obostran", ocenio je Radovan Stanić iz EPS-a, uz napomenu da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

"Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od 6 dinara", rekao je Stanić.

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.

Učesnici panela bili su Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom u EPS; Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i obnovlјive izvore energij;  Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture I  Aleksandar Jovović, redovni profesor na Mašinskom fakultetu. 


 

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara