Startap i smart siti centrima subvencije veće za deset miliona

Foto: Pixabay

Za podršku regionalnim inovacionim startap i smart siti centrima, Vlada Srbije će ove godine izdvojiti ukupno 55 miliona dinara. Suma za te namene povećana je za deset miliona dinara, jer je prošle godine iznos tih sredstava bio 45 miliona dinara.

Startapi inače predstavljaju mlada preduzeća u takozvanom nultom periodu razvoja koja se bave inovacijama i za njih traže investicije.

Program sprovodi Кabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj, a po odobrenom projektu dodeljivaće se po tri miliona dinara.

Regionalni inovacioni startap i smart siti centri predstavljaju mrežu organizacionih celina uspostavljenih kroz različite programe podrške koji su razvijani od 2018. godine.

Navodi se da je rad tih centara važan za mlade preduzetnike, kao i za razvoj startap zajednice.

Kroz rad ovih centara, kako se objašnjava, mladim preduzetnicima se omogućava pristup stručnoj, mentorskoj, pravnoj, savetodavnoj i logističkoj podršci za pokretanje i vođenje biznisa, doprinosi izgradnji digitalizovanih zajednica, pametnih i sigurnih gradova. 

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima jedinica lokalne samouprave koja je samostalno ili u saradnji sa organizacijom iz oblasti inovacija uspostavila Regionalni inovacioni startap ili smart siti centar.

Pravo na korišćenje tih sredstava nemaju realizatori projekata koji nisu opravdali već dobijena sredstva. 

Vlada Srbije: Domaćim startapovima 45 miliona dinara
Vrednost domaćeg startap ekosistema premašila pola milijarde dolara

Sredstva su namenjena za tehničko i strukturno umrežavanje sa drugim regionalnim inovacionim startap i smart siti centrima, organizacijama, univerzitetima, fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama.

Sprovođenje programa podrazumeva organizaciju obuke, edukacije, mentorske podrške, pristup izvorima finansiranja, upravljanje preduzetničkim poduhvatima.

Sredstva ne mogu da se koriste za održavanje, građevinske radove, nabavku opreme, nameštaja i uređaja, osnivanje i rad pojedinačnih startap kompanija, zaostale obaveze, otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske troškove.

Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, plaćanja završena do kraja godine, a pravdanje sredstava do kraja januara 2023. godine.

Neutrošena sredstva vraćaju se u budžet Republike Srbije. Od dokumentaicje, svi zainteresovani treba da obezbede izveštaj o radu u 2021. godini, plan rada za 2022. godinu, akcioni plan projekta, kao i bužet projekta sa prikazom realizacije troškova.

Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom poštom na adresu ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Detaljnija obaveštenja o dodeli sredstava mogu se pronaći i na sledećem LINKU.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.