FOTO: Nov ekonomija

Status naučnika u Srbiji: 163 dinara dnevno za eksperimente

FOTO: Nov ekonomija

Za materijalne troškove istraživača u Srbiji ministarstvo prosvete Srbije izdvaja 4.888 dinara mesečno odnosno 163 dinara dnevno, navodi se u obrazloženju Zakona o nauci i istraživanjima koji je pre nekoliko dana ušao u skupštinsku proceduru.

Kako se navodi, sredstva za direktne materijalne troškove istraživanja u 2017. od 701.391.846 dinara predstavljaju samo 5,82% ukupnog budžeta za nauku resornog ministarstva.

Direktni materijalni troškovi su novac za eksperimente, potrošni materijal, školarine postdiplomskim studentima, objavljivanje radova, štampanje materijala, učestvovanje na naučnim skupovima isl.
 

Kako se ocenjuje, ovakav nivo finansiranja direktnih materijalnih troškova je nedovoljan da obezbedi bazičan nivo istraživanja. 

"Posmartrano dugoročno postoji ozbiljna pretnja da će u bliskoj budućnosti doći do nemogućnosti rada na započetim istraživanjima, što može izazvati nesagledive štetne posledice na dalji razvoj nauke u Republici Srbiji”, navodi se u obrazloženju zakona. 

Ukupna izdvajanja za nauku u Srbiji iznosila su 0,93% BDP u 2017. i duplo su niža od proseka u EU-28 (2,03% BDP), pri čemu samo trećina iznosa potiče iz privatnog sektora, navodi se u obrazloženju.

Iz poslovnog sektora dolazi tek 10,1% ukupnih ulaganja u nauku u 2017. godini, što je bez obzira na porast u odnosu na 2016. godinu (9,2%) i dalje znatno ispod proseka EU-28 (55%).

Od ukupnog broja ostvarenih rezultata na naučnoistraživačkim projektima finansiranim iz budžeta u periodu 2011-2015. godine, patenti i tehnička rešenja činili su svega 3,3%, dok je učešće naučnih radova 88%. 

Pored toga, problem je i što naučnici teško prelaze iz akademske sredine u privredu i obratno, a da bi se podigao nivo primenjenih istraživanja, potrebna je i ta vrsta mobilnosti. 

U Srbiji ima 3.335 zaposlenih u oblasti istraživanja i razvoja na milion stanovnika, što je nedovoljno u odnosu na 5.000 u EU-28. Od ukupno 16.592 istraživača (od čega su 62% ili 10.286 doktori nauka), samo 3% je zaposleno u poslovnom sektoru. 

PROČITAJTE JOŠ: OSAM STVARI KOJE SVAKA ŠKOLA TREBA DA URADI DA BI SE PRIPREMILA ZA 4.0 INDUSTRIJU

U Republici Srbiji se, na osnovu važećeg Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, nauka finansira po modelu projektnog finansiranja koji nije suštinski kompetitivno i ne zadovoljava princip podrške najboljima. 
Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara