Stefanović: Sve što smo imali o Savamali predali smo tužilaštvu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da sve što je policija imala o slučaju rušenja u beogradskoj Savamali 2016. godine predala Tužilaštvu u odgovoru na njihov zahtev.

Stefanović je dodao da su podnete i krivične prijave protiv onih ljudi u MUP-u za koje je tužilaštvo utvrdilo da su napravili propuste u radu.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK početkom ove godine prenela je delove dokumenta Višeg javnog tužilaštva u kojima se navodi da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala. U noći između 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao.

Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je "iz vrha" policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Aktuelni zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je predmet Savamala u kancelariji zaštitnika arhiviran 9. februara 2017. godine.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli "kompletni idioti", a malo kasnije rekao je da iza rušenja stoji gradska vlast, ali sve vreme insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. Više javno tužilaštvo je u julu 2017. utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, i slučaj je u predistražnom postupku.

Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat "Beograd na vodi", a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara